Een natuurlijke dood
De meeste mensen sterven een natuurlijke dood, ook in ons hospice. U kunt een natuurlijke dood vergelijken met een nachtkaars die langzaam uitdooft. Het lichaam heeft steeds minder behoefte aan eten en drinken, en slaapt steeds meer. Tot het hart ermee stopt.
Lijden verlichten
Op weg naar het overlijden kunnen gasten pijn ervaren of het benauwd krijgen. Het zorgteam van ZorgSaam, onze palliatieve arts of uw huisarts kunnen dit lijden verlichten, bijvoorbeeld met medicatie en zuurstof. Dat noemen we palliatieve zorg. Onze zorgprofessionals zijn allemaal geschoold in palliatieve zorg. Ook mentale ondersteuning is belangrijk in deze fase. We zien vaak dat de stervende het moeilijk vindt om geliefden achter te laten. Onze vrijwilligers zijn geschoold in rouwverwerking en kunnen zowel de stervende als de naaste goed begeleiden.
Laatste dagen
Als de laatste dagen van het leven zijn aangebroken, gaat de palliatieve zorg over in terminale zorg. In deze fase kunnen we het onze gasten alleen nog zo comfortabel mogelijk maken. Als de symptomen niet meer verlicht kunnen worden, kiezen sommige gasten voor palliatieve sedatie. Dat is wanneer iemand zo diep in slaap wordt gebracht dat hij de laatste dagen van zijn leven niet bewust meemaakt.
Euthanasie
Sommige gasten hebben een euthanasieverklaring, zodat zij hun leven kunnen beëindigen als hun lijden ondragelijk wordt. In Nederland gelden regels voor euthanasie, en ook palliatieve sedatie. Om het leven van mensen zoveel mogelijk te beschermen, is er een protocol voor het beëindigen van het leven. En om in aanmerking te komen voor dit medisch ingrijpen, moet het lijden voldoen aan wettelijke eisen. Met name een euthanasieverklaring is een langdurig traject. Het is verstandig om alvast met uw arts en eventueel naasten over de mogelijkheden van palliatieve sedatie en euthanasie te praten voordat u naar het hospice komt.